Een ISO 22000 certificering, wat is dat nu eigenlijk?

21 10-2016

Een ISO 22000 certificering, wat is dat nu eigenlijk?

In de voedselverwerkende industrie komt u verschillende type certificeringen tegen. Het belang daarvan wordt ook alsmaar groter door enerzijds toenemende concurrentie, maar anderzijds ook door terugroepacties van besmette voedingsmiddelen. De ISO 22000 is een bekende voedselveiligheidsstandaard. Maar wat houdt een dergelijke certificering nu in? We vertellen u er graag meer over!

Waarom ISO 22000?

ISO 22000 is ontwikkeld als wereldwijd geaccepteerde voedselveiligheidsstandaard. De standaard is geschikt voor alle schakels van de voedselketen: van koelhuizen tot transportbedrijven en krattenwasserijen zoals Clean Machine. Het is een hulpmiddel om op systematische wijze mogelijke risico’s op het gebied van voedselveiligheid in kaart te brengen en vervolgens beheersbaar te maken.

Voorwaarden

Bedrijven bepalen zelf voor hen relevante ISO 22000 eisen die ze vervolgens moeten hanteren. Ook de manier waarop dit gebeurt wordt door de bedrijven zelf bepaald tijdens de risicoanalyse. De eisen die ISO 22000 aan een voedselveiligheidsmanagementsysteem stelt, bevatten de volgende onderdelen:

  • Er vindt systeemmanagement plaats
  • De voedselveiligheidsrisico’s zijn in kaart gebracht
  • Er wordt voldaan aan het basisvoorwaardenprogramma
  • Er wordt voldaan aan de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points)principes. De HACCP is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen.
  • Er vindt voortdurende actualisering en verbetering van het managementsysteem plaats, met focus op voedselveiligheid.
  • Er vindt interactieve communicatie plaats.

Communicatie

Het laatste punt over communicatie is een van de belangrijkste aspecten van de ISO 22000 norm. Het doel hiervan is om de samenwerking in de voedselketen optimaliseren, door intern en extern overleg over bijvoorbeeld productspecificaties en klanteisen.

Complete norm

De ISO 22000 standaard combineert verschillende belangrijke aspecten op het gebied van voedselveiligheid binnen de complete keten. Het richt zich namelijk op de HACCP-standaard, concrete voedselveiligheidscondities én een effectief management van de beheersmaatregelen op basis van de ISO 9001, de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen.

Heeft u vragen over ISO 22000? Neem dan gerust eens contact met ons op, we geven graag advies!

Missie

Kratten dermate hygiënisch reinigen dat voedsel langer houdbaar is.

Visie

De kwaliteitsnorm van producten in de foodsector zal de komende jaren nog verder omhoog gaan. Hygiëne in kratten is een belangrijk onderdeel om aan deze groeiende kwaliteitsnorm te voldoen. Clean Machine helpt, door kratten hygiënisch te wassen, bedrijven in de foodsector om de kwaliteitsnorm te verbeteren.

Onze belofte

De hygiëne in voedselkratten is belangrijk om producten langer mee te laten gaan en te voldoen aan wet- en regelgeving. Clean Machine reinigt deze voedselkratten. Dit is maatwerk. Voor elke opdracht stellen we daarom een uniek wasprogramma samen. De kwaliteit van het reinigen wordt continu gemonitord in ons laboratorium.

Kwaliteit van reinigen en ontzorgen van de klant staan centraal bij Clean Machine. Daarom hebben wij een eigen laboratorium en een ISO 22000 certificering. Dit is een wereldwijd geaccepteerde norm op het gebied van voedselveiligheid. Wij ontzorgen onze klanten door het hanteren van een 24 uur service. Voedselkratten kunnen op elk moment van de dag gereinigd worden en met eigen transport overal in Nederland bezorgd worden.

Ons doel is om kratten dermate hygiënisch te reinigen dat voedsel langer houdbaar is. Dat zeggen we niet alleen. We garanderen het met 5 zekerheden die doorwerken in uw voordeel.

Werkt door in uw voordeel