Blog Henk – Een kijkje achter de schermen bij het wasprogramma

11 11-2016

Blog Henk – Een kijkje achter de schermen bij het wasprogramma

henk

Henk Koelewijn
Directeur Clean Machine
Dagelijks draaien onze machines op volle toeren om kratten dermate hygiënisch te reinigen dat producten langer mee gaan en voldoen aan wet- en regelgeving. Maar er komt meer bij kijken dan alleen de inzet van een machine. We stellen per wasbeurt een wasprogramma op maat samen. Hierin bepalen we welke verhouding van chemicaliën, waterdruk, temperatuur en wastijd gebruikt moeten worden voor een optimaal resultaat. Bent u benieuwd hoe we tot een wasprogramma komen? Ik vertel u er graag meer over!

Soort vervuiling

We wassen de meeste kratten voor voedselverwerkende bedrijven. Deze kratten worden onder meer gebruikt voor vis, kip, kaas en brood. De samenstelling van het wasprogramma is hier in grote mate afhankelijk van. Zo zijn eiwitten en vetten in viskratten de grootste vervuiling, terwijl dit voor broodkratten meel en suikers zijn. Dit vraagt om een ander wasprogramma. Kratten die bijvoorbeeld veel eiwitten bevatten mogen niet direct te heet gewassen worden, want dan stolt het eiwit en is het krat lastiger te reinigen. Hele vette kratten moeten juist wel direct op hoge temperatuur gewassen worden.

Mate vervuiling

Daarbij hebben we ook te maken met de mate van vervuiling. Zo zit er een groot verschil tussen kratten waarin de producten verpakt vervoerd zijn en die waarin de producten “bloot” liggen. Is bijvoorbeeld kip zonder verpakking in een krat gelegd, dan is de vervuiling veel hoger dan wanneer het gaat om verpakte kaas.

Seizoenen

Ook de seizoenen spelen een rol bij de samenstelling van het wasprogramma. In de zomer drogen voedselresten namelijk sneller in en zijn ze moeilijker te verwijderen. Wasprogramma’s voor dezelfde kratten kunnen daarom gedurende het jaar veranderen.

Programma bepalen

Door onze jarenlange ervaring weten we inmiddels goed in te schatten welk wasprogramma we gebruiken voor welke kratten. Controle speelt echter een cruciale rol. Daarom meten we steekproefsgewijs de resultaten van de wassing. Voldoet de uitkomst niet aan onze strenge eisen, dan stellen we het wasprogramma bij.

Heeft u vragen naar aanleiding hiervan? Neem gerust eens contact met me op, ik vertel u graag meer!

Missie

Kratten dermate hygiënisch reinigen dat voedsel langer houdbaar is.

Visie

De kwaliteitsnorm van producten in de foodsector zal de komende jaren nog verder omhoog gaan. Hygiëne in kratten is een belangrijk onderdeel om aan deze groeiende kwaliteitsnorm te voldoen. Clean Machine helpt, door kratten hygiënisch te wassen, bedrijven in de foodsector om de kwaliteitsnorm te verbeteren.

Onze belofte

De hygiëne in voedselkratten is belangrijk om producten langer mee te laten gaan en te voldoen aan wet- en regelgeving. Clean Machine reinigt deze voedselkratten. Dit is maatwerk. Voor elke opdracht stellen we daarom een uniek wasprogramma samen. De kwaliteit van het reinigen wordt continu gemonitord in ons laboratorium.

Kwaliteit van reinigen en ontzorgen van de klant staan centraal bij Clean Machine. Daarom hebben wij een eigen laboratorium en een ISO 22000 certificering. Dit is een wereldwijd geaccepteerde norm op het gebied van voedselveiligheid. Wij ontzorgen onze klanten door het hanteren van een 24 uur service. Voedselkratten kunnen op elk moment van de dag gereinigd worden en met eigen transport overal in Nederland bezorgd worden.

Ons doel is om kratten dermate hygiënisch te reinigen dat voedsel langer houdbaar is. Dat zeggen we niet alleen. We garanderen het met 5 zekerheden die doorwerken in uw voordeel.

Werkt door in uw voordeel