5 tips om uw voedselkratten te beschermen tegen besmetting

05 10-2018

5 tips om uw voedselkratten te beschermen tegen besmetting

In de afgelopen jaren zijn er verschillende crises geweest in de voedselindustrie. Vogelgriep, de fipronilcrisis, mond-en klauwzeer en het paardenvleesschandaal zijn voorbeelden die nog vers in het geheugen liggen. Enkele daarvan waren het gevolg van besmetting door gebrekkige hygiëne. U kunt verschillende maatregelen nemen om risico’s op het vlak van hygiëne te vermijden. Eén daarvan is de hygiënische reiniging van uw voedselkratten, om (kruis)besmetting te voorkomen. We geven u graag tips over dit proces!

1. Was met schoon water

Het klinkt simpel, maar reinig uw kratten met schoon water. Hiervoor is het noodzakelijk om uw waswater regelmatig te verversen. Heeft u te maken met verschillende type producten, gebruik dan nooit hetzelfde water voor verschillende kratten. Zo voorkomt u kruisbesmetting.

2. Houd vuile en schone kratten goed gescheiden

Ook dit is geen ingewikkeld advies: houd uw vuile en schone kratten goed gescheiden. We zien nog regelmatig bedrijven die zelf kratten wassen, maar door beperkte ruimte de vervuilde en reeds gewassen kratten naast elkaar moeten opslaan. Ook hier is de kans op besmetting zeer aanwezig.

3. Stel een programma op maat samen

Niet ieder krat kan op dezelfde manier gereinigd worden. Kratten die veel eiwitten bevatten mogen niet direct te heet gewassen worden, want dan stolt het eiwit en is het krat lastiger te reinigen. Hele vette kratten moeten juist wel direct op hoge temperatuur gewassen worden. Verder is uw wasprogramma afhankelijk van de mate van vervuiling en spelen zelfs de verschillende seizoenen een rol. Stel daarom een wasprogramma op maat samen en blijf dit optimaliseren.

4. Werk in verschillende fases

Het is van belang dat uw reinigingsproces bestaat uit verschillende fases. Enerzijds omdat u te maken heeft met verschillende type vervuiling, van grove resten tot onzichtbare bacteriën. Dat vraagt om een andere aanpak. Anderzijds is het onmogelijk om alles in één fase te doen. U kunt bijvoorbeeld niet ontzepen, desinfecteren en testen op hetzelfde moment.

5. Meten is weten

Ook wanneer u wast met schoon water, uw kratten goed gescheiden houdt, u een programma op maat samenstelt én in verschillende fases werkt, is het controleren van het resultaat een onmisbaar onderdeel van uw reinigingsproces. Met behulp van verschillende onderzoeken en testen kunt u bepalen of er nog micro-organismen of achtergebleven productresten aanwezig zijn. Pas dan weet u zeker dat uw kratten voldoende gereinigd zijn en of uw programma dus volstaat.

Door deze tips op te nemen in uw wasproces wordt de kwaliteit hoger en uw proces hygiënischer. Wilt hier meer informatie over of wilt uw weten wat Clean Machine voor u kan betekenen? Neem dan gerust eens contact met ons op!

Missie

Kratten dermate hygiënisch reinigen dat voedsel langer houdbaar is.

Visie

De kwaliteitsnorm van producten in de foodsector zal de komende jaren nog verder omhoog gaan. Hygiëne in kratten is een belangrijk onderdeel om aan deze groeiende kwaliteitsnorm te voldoen. Clean Machine helpt, door kratten hygiënisch te wassen, bedrijven in de foodsector om de kwaliteitsnorm te verbeteren.

Onze belofte

De hygiëne in voedselkratten is belangrijk om producten langer mee te laten gaan en te voldoen aan wet- en regelgeving. Clean Machine reinigt deze voedselkratten. Dit is maatwerk. Voor elke opdracht stellen we daarom een uniek wasprogramma samen. De kwaliteit van het reinigen wordt continu gemonitord in ons laboratorium.

Kwaliteit van reinigen en ontzorgen van de klant staan centraal bij Clean Machine. Daarom hebben wij een eigen laboratorium en een ISO 22000 certificering. Dit is een wereldwijd geaccepteerde norm op het gebied van voedselveiligheid. Wij ontzorgen onze klanten door het hanteren van een 24 uur service. Voedselkratten kunnen op elk moment van de dag gereinigd worden en met eigen transport overal in Nederland bezorgd worden.

Ons doel is om kratten dermate hygiënisch te reinigen dat voedsel langer houdbaar is. Dat zeggen we niet alleen. We garanderen het met 5 zekerheden die doorwerken in uw voordeel.

Werkt door in uw voordeel