Hygiëne en voedselveiligheid kunnen én moeten beter

25 10-2018

Hygiëne en voedselveiligheid kunnen én moeten beter

Het aantal hygiëne gerelateerde uitbraken van voedselinfectie neemt de afgelopen jaren toe. In 2017 zijn in totaal 666 uitbraken met 2995 zieken gemeld, ten opzichte van 594 uitbraken met 2731 zieken in 2016 en 406 uitbraken en 1850 zieken in 2015. De belangrijkste veroorzaker is het norovirus, gevolgd door de bacteriën Salmonella en Campylobacter. Het is belangrijk om deze cijfers goed te wegen, want in 2015 zijn de registratienormen veranderd. Dat kan invloed hebben op het totale aantal, maar wat de cijfers in ieder geval vertellen: hygiëne en voedselveiligheid kunnen én moeten beter.

Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit

De cijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’en. Zij registreren en onderzoeken voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. Daartoe proberen ze vanuit hun eigen werkveld te achterhalen wat de besmettingsbronnen waren en de aard van de ziekteverwekkers.

Onderschatting werkelijke aantal zieken

De genoemde getallen zijn evenwel een onderschatting van het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dit komt onder andere doordat niet iedere zieke naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Ook is niet altijd duidelijk dat besmet voedsel de oorzaak van ziekte is.

Maatregelen vanuit NVWA

Het aantonen van een ziekteverwekker in levensmiddelen kan leiden tot een maatregel, indien er sprake is van overschrijding van de wettelijke norm. Ook kan het zijn dat tijdens de inspectie naar aanleiding van een melding andere aspecten aan het licht komen die niet conform de relevante regelgeving zijn. Denk daarbij aan onvoldoende verhitting of koeling van (bereide) levensmiddelen, problemen met de hygiëne en afwijkingen van geldende hygiënecodes en de gebrekkige bouwkundige staat van de productieomgeving. Ook daarvoor kunnen maatregelen worden opgemaakt. Dit kunnen dus ook zaken zijn die geen directe relatie hebben met de melding.

Belang van hygiëne op ieder gebied

Bij Clean Machine zijn we al jaren bezig om kratten in de voedselindustrie grondig te reinigen. Wat ooit begon als een kleine, lokale wasserij zijn we anno nu uitgegroeid tot een landelijke specialist op het gebied van voedselkrattenhygiëne. Een spiksplinternieuw pand met een moderne wasstraat en een eigen kwaliteitslaboratorium waren hiervoor nodig. Ons doel is echter in al die jaren onveranderd gebleven: kratten dermate hygiënisch reinigen dat voedsel langer houdbaar is. Wij doen er alles aan om voedselkratten dermate hygiënisch te reinigen dat uw producten langer mee gaan en voldoen aan wet- en regelgeving. Zo bent u niet alleen beschermd tegen hygiëne gerelateerde voedselinfecties, maar voldoet uw bedrijf ook aan de hoogste kwaliteitseisen.

Wilt u meer weten over onze krattenwasserij? Neem een kijkje op onze website of download ons gratis rapport “Krattenwassen in Nederland”.

Missie

Kratten dermate hygiënisch reinigen dat voedsel langer houdbaar is.

Visie

De kwaliteitsnorm van producten in de foodsector zal de komende jaren nog verder omhoog gaan. Hygiëne in kratten is een belangrijk onderdeel om aan deze groeiende kwaliteitsnorm te voldoen. Clean Machine helpt, door kratten hygiënisch te wassen, bedrijven in de foodsector om de kwaliteitsnorm te verbeteren.

Onze belofte

De hygiëne in voedselkratten is belangrijk om producten langer mee te laten gaan en te voldoen aan wet- en regelgeving. Clean Machine reinigt deze voedselkratten. Dit is maatwerk. Voor elke opdracht stellen we daarom een uniek wasprogramma samen. De kwaliteit van het reinigen wordt continu gemonitord in ons laboratorium.

Kwaliteit van reinigen en ontzorgen van de klant staan centraal bij Clean Machine. Daarom hebben wij een eigen laboratorium en een ISO 22000 certificering. Dit is een wereldwijd geaccepteerde norm op het gebied van voedselveiligheid. Wij ontzorgen onze klanten door het hanteren van een 24 uur service. Voedselkratten kunnen op elk moment van de dag gereinigd worden en met eigen transport overal in Nederland bezorgd worden.

Ons doel is om kratten dermate hygiënisch te reinigen dat voedsel langer houdbaar is. Dat zeggen we niet alleen. We garanderen het met 5 zekerheden die doorwerken in uw voordeel.

Werkt door in uw voordeel