Voedingsexpert over listeria: “De industrie heeft zijn zaken niet op een rij”

15 11-2018

Voedingsexpert over listeria: “De industrie heeft zijn zaken niet op een rij”

Per jaar vinden in Nederland zo’n 2,4 miljoen voedselincidenten plaats. Een bacterie die steeds vaker de kop opsteekt is Listeria monocytogenes, die zich het snelst vermeerdert bij temperaturen tot 35°C en vooral gevaarlijk is voor zwangeren, ouderen en kinderen. In tegenstelling tot andere bacteriën zoals salmonella, kan listeria zich vermeerderen bij een temperatuur onder de 4°C. Meestal worden listeria infecties veroorzaakt door voedingsmiddelen die langere tijd onder gekoelde omstandigheden worden bewaard, zoals kaas, vleeswaren en gerookte vis. Het aantal producten dat teruggeroepen wordt, neemt zienderogen toe. Hoe komt het dat deze bacterie steeds vaker ‘toeslaat’?

Te slordig

“De levensmiddelenindustrie werkt nog te slordig”, stellen voedselveiligheid experts. “En de industrie heeft zijn zaken niet op een rijtje”, zegt Rijkelt Beumer, emeritus hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie in het Algemeen Dagblad. ,”Daar komen de komende tijd ongetwijfeld nieuwe besmettingen bij.”

Terugroepacties uiteenlopende producten

Terugroepacties die we de laatste tijd voorbij hebben zien komen? Makreelfilet en beenham van AH, smoothies van Fresh Fruit Express, diepvrieserwten die bij Emté te koop waren en gehaktschnitzels van Coop. Het probleem beperkt zich niet tot één type product, productieland of tot één branche. Het gaat veel verder dan dat.

Niet goed genoeg schoonmaken

De enige manier waarop een listeriabesmetting kan ontstaan, is onvoldoende aandacht voor hygiëne bij de producent. ”Als je niet goed genoeg schoonmaakt, dan is dat vragen om moeilijkheden”, aldus Beumer. “Ook moeten in de voedselfabriek schone én vuile zones zijn ingericht.”

Voedselkratten

Een goede scheiding van schoon en vuil geldt ook voor de voedselkratten, waarin producten worden bewaard. Schone en vuile kratten moeten absoluut gescheiden worden gehouden om (kruis)besmetting te voorkomen. Daar is op dit moment veel te weinig aandacht voor. De kratten moeten hygiënisch gereinigd worden en gecontroleerd, om te voorkomen dat bacteriën terugkeren in de productieketen.

Ophef terecht

Dat de ophef over listeria terecht is, mag duidelijk zijn. De bacterie is lastig te bestrijden en blijft doorgroeien in de koelkast. Daarom is het ook zo belangrijk dat er bij de producent al wordt ingegrepen. Producten worden steeds langer houdbaar en de listeria-bacterie kan zich daardoor in de koelkast rustig blijven vermeerderen, met alle gevaren van dien.

Wilt u weten hoe een hygiënisch wasproces van uw voedselkratten kan helpen om listeriabesmettingen te voorkomen? Neem gerust contact met ons op! We geven u graag advies!

Missie

Kratten dermate hygiënisch reinigen dat voedsel langer houdbaar is.

Visie

De kwaliteitsnorm van producten in de foodsector zal de komende jaren nog verder omhoog gaan. Hygiëne in kratten is een belangrijk onderdeel om aan deze groeiende kwaliteitsnorm te voldoen. Clean Machine helpt, door kratten hygiënisch te wassen, bedrijven in de foodsector om de kwaliteitsnorm te verbeteren.

Onze belofte

De hygiëne in voedselkratten is belangrijk om producten langer mee te laten gaan en te voldoen aan wet- en regelgeving. Clean Machine reinigt deze voedselkratten. Dit is maatwerk. Voor elke opdracht stellen we daarom een uniek wasprogramma samen. De kwaliteit van het reinigen wordt continu gemonitord in ons laboratorium.

Kwaliteit van reinigen en ontzorgen van de klant staan centraal bij Clean Machine. Daarom hebben wij een eigen laboratorium en een ISO 22000 certificering. Dit is een wereldwijd geaccepteerde norm op het gebied van voedselveiligheid. Wij ontzorgen onze klanten door het hanteren van een 24 uur service. Voedselkratten kunnen op elk moment van de dag gereinigd worden en met eigen transport overal in Nederland bezorgd worden.

Ons doel is om kratten dermate hygiënisch te reinigen dat voedsel langer houdbaar is. Dat zeggen we niet alleen. We garanderen het met 5 zekerheden die doorwerken in uw voordeel.

Werkt door in uw voordeel